Популярне

Оподаткування майна в Чернівцях: реалії та перспективи

Термін сплати майнових податків для громадян завершився 29 серпня. Про цьогорічні результати та перспективи ми запитали у начальника відділу адміністрування майнових податків Чернівецької ОДПІ Степана Германюка.

Відповідно до Податкового кодексу податок на майно складається із податку на нерухоме майно, транспорт і плати за землю. Усі ці податки 100 відсотків наповнюють місцеві бюджети. Розкажіть, яка ситуація зі сплатою майнових податків у Чернівцях. Скільки цього року отримала місцева громада нашого міста?
Податковий кодекс  визначає 3 складові податку на майно:
- Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;
- Транспортного податку;
- Плати за землю (ст.265 ПКУ)
Якщо до плати за землю з 90-х років платники уже звикли, то податок на нерухомість і транспорт – відносно нові джерела наповнення бюджету. Нагадаю, що в Україні ці податки були введені  з 2013 року в частині сплати за нерухоме майно, а за елітний транспорт вперше автовласники почали сплачувати у 2015-му році.
Плата за  землю із майнових податків наразі є найсуттєвішим джерелом наповнення місцевого бюджету. Цього року чернівецькі землевласники та орендарі наповнили місцеву казну на 92,7 млн. грн. плати за землю, що на 30,0 млн. грн., або на третину перевищує минулорічні показники.
Упродовж восьми місяців цього року чернівецькі власники квадратних метрів наповнили місцеву казну на 3,3 млн. грн. Юридичні особи обласного центру сплатили майже 2,8 млн. грн. (2614,6 тис. грн. – за житлову та 153,1 тис. грн. – за нежитлову нерухомість), а громадяни – 540,7 тис. грн. (468,3 тис. грн. – за житлову та 72,4 – за нежитлову нерухомість). Це у чотири рази більше, ніж минулого року.
Як відомо, правила нарахування податку на нерухомість змінюються щороку. Крім того, кожна місцева громада може на своїй території встановлювати ставки, пільги по сплаті податку. Розкажіть, який порядок  справляння податку за зайві квадратні метри у Чернівцях цьогоріч?
Так, органи місцевого самоврядування наділені повноваженнями затверджувати рішення щодо сплати майнових податків на своїй території, щоправда  лише у межах Податкового кодексу.
У Чернівцях Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки затверджувалось рішеннями сесій Чернівецької міської ради від 29.01.2015 р. №1480, від 25.06.2015 №1635 та від 28.01.2016 № 80. Така кількість рішень була зумовлена змінами до Податкового кодексу.
Звичайно, що у такій кількості порядків сплати важко зорієнтуватись простій людині. Чи не могли б ви пояснити як саме нараховувався податок цього року?
 Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є юридичні особи та громадяни. Щодо юридичних осіб, - вони самостійно декларують та сплачують податок.
Думаю, що доцільніше зупинитись саме на власниках квадратних метрів – громадянах.
Містяни цьогоріч сплачували податок на нерухоме майно за правилами 2015-го року:  0,1 відсотка мінімальної заробітної плати (1,22 грн. за м. кв.) – для всіх типів об’єктів нежитлової нерухомості (в тому числі їх часток), що перебувають у власності платника податку, крім об’єктів нежитлової нерухомості, що знаходяться на земельних ділянках, які перебувають у власності або користуванні, та за які сплачується земельний податок або орендна плата за землю та 1 відсоток мінімальної заробітної плати (12,18 грн. за м. кв.) – для всіх типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку.
Хочу звернути увагу громадян, що відповідно до діючих норм Податкового кодексу квартири у понад 60 квадратних метрів та будинки – у понад 120 оподатковуються. Натомість, оскільки фізичні особи (це стосується і підприємців, і громадян) сплачують податок на нерухомість за 2015-ий рік і за правилами 2015-го року, то для них цього року неоподатковувані площі: 120 квадратів для квартир і 250 - для будинків.
Чи є пільги для податку на нерухомість? Чи, можливо, що до кожного застосовується такий механізм – віднімається 120 і 250, а решта оподатковується?
Ні, такий механізм діє не для усіх платників. Є окремі категорії платників, які не сплачують за об’єкти нерухомого майна, але є й ті, до кого не застосовуються пільги навіть щодо неоподатковуваних площ.
Не оподатковуються податком на нерухоме майно:
1) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету і є неприбутковими (їх спільній власності);
2) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом, у тому числі їх частки;
3) будівлі дитячих будинків сімейного типу;
4) гуртожитки;
5) житлова нерухомість непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад;
6) об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину;
7) об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність в малих архітектурних формах та на ринках;
8) будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств;
9) будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності;
10) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємств;
11) об’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об’єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність;
12) будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг.
Натомість, якщо нерухомість використовується її власниками з метою одержання доходів (здається в оренду, лізинг, позичку, використовується у підприємницькій діяльності), то пільги з податку не надаються.
Така ж норма застосовується якщо площа об’єкта нерухомості перевищує 5-ти кратний розмір неоподатковуваної площі.
Розкажіть, скільки повідомлень чернівчани отримали цього року? І чи усі сплатили за нерухомість, адже граничний термін сплати був 29 серпня?
Громадянам до 1 липня ми надіслали повідомлення про розмір податку на нерухомість, землю і транспорт. Розрахуватись  із бюджетом містянам було необхідно  до 29 серпня включно.
Цього року повідомлення про сплату податку на нерухоме майно отримали 560 чернівчан на загальну суму 650,0 тис. грн.
Більшість власників нерухомості своєчасно розрахувались із бюджетом (нагадаємо, що граничний термін сплати для громадян був 29 серпня), а тим, хто не встиг сплатити, доведеться додатково сплачувати штрафні санкції у розмірі 10% при затримці до 30 календарних днів та 20% - більше 30 календарних днів.
Сподіваюсь, що ті власники квадратних метрів, які «забули» розрахуватися з бюджетом обов’язково сплатять податок навіть із штрафними санкціями. Можливо хтось захоче з’ясувати чи є він у списку боржників, - куди йому звертатися?
Інформацію можна отримати за тел.: 54-56-51, 54-60-23, або завітавши до Чернівецької ОДПІ за адресою: м.  Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А, каб. №№208, 222, 223.
Цього року усе зрозуміло, давайте підготуємо чернівчан до наступного року.
Скільки їм доведеться сплатити, адже неоподатковувана площа для власників квартир і будинків зменшиться?
Так, дійсно. Наступного року податок на нерухоме майно для чернівчан  буде нараховуватись вже за мінусом 60-ти м. кв. для квартир і 120 – для будинків. Для різних типів об’єктів житлової нерухомості – 180 м. кв. Решта площі буде оподатковуватись. Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, яким чернівчани будуть користуватись у наступному році, затверджене рішеннями сесій Чернівецької міської ради від 28.01.2016 № 80. Його можна знайти на сайті міської ради.
Звертаю увагу, що громадяни наступного року будуть сплачувати за 2016-ий рік, тому  і ставка податку буде розрахована із мінімальної зарплати на 01.01.2016 р.  1378,0 грн.
Ставка податку складатиме 0,1 відсотка - для квартири/квартир, у тому числі їх часток, загальна площа яких не перевищує 120 кв. метрів (тобто 1,38 грн. за м. кв.); житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток, загальна площа яких не перевищує 250 кв. метрів; для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), сумарна загальна площа яких не перевищує 370 кв. метрів.
Тобто, наприклад, площа квартири 65 м. кв. Громадянин сплатить (65-60) Х 1,38= 6,90 грн.
Якщо квартира , або  будинок більше 120 та 250 м. кв. відповідно, то ставка податку складатиме вже 1 відсоток – 13,78 грн.
Наприклад,  власнику будинку 300 м. кв. доведеться сплатити (300-250) Х 13,78= 689,0 грн.
Крім того, за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи  платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до цього Положення, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Розмову вела начальник відділу організації роботи Чернівецької ОДПІ Наталія Бальон
Всі статті автора

Інтерв’ю

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією